Skip til hoved indholdet

Er du vild med litteratur, så er du kommet til det rette sted. Både forfattere og læsere elsker Halsnæs og kærligheden er gengældt. Vi guider dig til oplevelser med det skrevne ord i centrum – lige her i Halsnæs.

 

Bøger på biblioteket

Bibliotekerne i Halsnæs kan alt det, som du forventer af et bibliotek – og mere til. Du kan bestille bøger hjemmefra og hente og aflevere dem, både i den betjente og den selvbetjente åbningstid.

 

Du kan lade dig inspirere af de bugnende bogreoler med både nye og ældre bøger eller af de mange spændende udstillinger. Halsnæs Biblioteksklub laver mange arrangementer, ofte af lokalhistorisk tilsnit. Biblioteket byder på møder med forfattere, mange forskellige slags foredrag og små intime koncerter. Du kan komme til børneteater og workshops, se på kunstudstillinger, låne musik, spil og film - eller benytte bibliotekernes licens til at hente film, e-bøger og digitale lydbøger ned på din telefon eller tablet.

 

Du er altid velkommen til at sætte dig og bruge en af PC'erne eller det trådløse netværk. Ligeledes er børnefamilier altid velkomne – børnebiblioteket er en hel lille oase midt i den travle by.

 

Bogby

 

Torup Bogby spiller bøgerne en ganske særlig rolle. Torup Bogby har eksisteret i ti år og sat litteraturen på landkortet, lokalt og som en del af det internationale netværk for bogbyer.

 

Peter Plant, der er ”stationsforstander” for Dyssekilde Station tog initiativ til Torup Bogby, da han hørte om et lignende projekt i en lille by i Norge. Idéen var at skabe værdi af noget, der ellers er værdiløst – nemlig de bøger, folk ellers vil smide ud.

 

I stedet donerer mange nu deres bøger til Torup Bogby, som sorterer dem og sælger ud af dem fra otte små udsalgssteder – i skurvogne, trækvogne, i Brugsen og flere andre steder. ”Nogle gange kan vi sælge den samme bog to gange, fordi vi får den doneret igen – og det er jo en god forretningsmodel” fortæller Peter Plant.

 

Indtjeningen fra bogsalget går til kulturelle arrangementer – bl.a. de cirka ti årlige forfatterarrangementer bogbyen står for, og er dermed med til at skabe liv i lokalsamfundet.

 

Litteraturen live

 

Både Bibliotekerne, Torup Bogby og andre holder jævnligt forfatterforedrag og skriveværksteder. For dem alle gælder det, at der ofte er fulde huse. Ved deres månedlige arrangementer præsenterer Torup Bogby forfattere, ofte med en nordisk baggrund, og med en lokal vinkel, når det er muligt. Du kan se bibliotekets kommende arrangementer her.

 

En gang om året afholder Torup Bogby skrivekurser – deres kurser er for de voksne. Af og til har også Halsnæs Bryghus og Karl-e foredrag og bogpræsentationer som en del af deres program, så der er god mulighed for at møde forfatterne live i Halsnæs - find kommende foredrag i kalenderen.

 

På Biblioteket er der hvert år foredrag af inspirerende litteraturfolk, som kommer i løbet af efteråret og giver deres bud på og ideer til, hvad man især skal holde øje med af nyudgivelser. Alt dette giver borgerne i Halsnæs mulighed for at følge med i de nyeste bogtrends.

 

Bøger med mere

 

Bøger er ikke bare bøger – litteraturen åbner nye verdener, og litteraturen kan sagtens indgå i andre sammenhænge end de sædvanlige. Bibliotekerne og Torup Bogby indgår derfor også i mange andre projekter – som fx Nordisk Forfattertræf, der har været afholdt i samarbejde mellem de to aktører.

 

Bogbyen har gennem årene samarbejdet med et væld af aktører som fx Torup Kirke og Kældergalleriet og der vil komme flere til i fremtiden. I øjeblikket deltager Torup Bogby i den lokale Himmelstormfestival med fortælleværksted. Der er mange idéer og ingen tvivl om at lokale litteraturelskere skal holde øje med udviklingen – eller måske endda selv være med til at skubbe til den.

 

Peter Plant kender til ikke mindre end fire mikroforlag, der er opstået  for nylig i Torup og Melby-området. Det er derfor tanken også at skabe rum for ”forlagstræf” i regi af Bogbyen og på den måde at udbygge de selvudgivendes lokale netværk.

 

Børn og bøger

 

Biblioteket arbejder på at åbne bøgernes verden for alle – også de mindste børn, der kan få stor glæde af at få læst højt. Derfor inviteres alle børn i Halsnæs Kommune på Biblioteket til fejring af deres to års fødselsdag – og får en boggave med hjem, som deres forældre kan læse højt for dem.

 

Desuden kombinerer biblioteket læring og bevægelse på en ny og spændende måde i deres nye koncept ”Sprogfitness” – hvor skolebørn får stimuleret deres sprog gennem leg.

 

Spirested for fortællinger

 

Der bor mange forfattere i kommunen, enten hele året eller i sommerhus. Både de debuterende forfattere som fx Lasse Løager, der har høstet roser for sin roman ”Skyggefald” og veletablerede og populære navne.

 

En af de meget fremadstormende forfattere er Ane Riel, hvis to første romaner ”Slagteren i Liseleje” og ”Harpiks” har vundet et utal af fornemme priser. Ib Michael og Morten Sabroe er to andre kendte lokale forfattere, ligesom Annelise Marstrand-Jørgensen og Peter Øvig Knudsen har sommerhus her i Halsnæs.

 

Flere af vores store forfattere har skrevet fra det man på københavnsk kalder ”sommerlandet”. Læs f.eks. Klaus Rifbjergs perle af en sommerroman En hugorm i solen (fra 1974) som foregår i Asserbo. Leif Panduro havde sommerhus her og ligger begravet på Melby kirkegård. Også Anders Bodelsens roman Ferie (fra 1970) foregår på disse kanter.

 

Litteraturen giver mødesteder

 

På biblioteket i Frederiksværk findes der en hyggelig krog for børn, hvor der kan leges og læses i børnehøjde og hver fredag er der legestue, hvor hjemmegående kan tage deres børn med hen at lege og udforske bøgernes og fantasiens verden.

 

De unge kan samles om muligheden for at spille digitale spil sammen på store skærme i stedet for at sidde derhjemme foran computeren.

 

På Frederiksværk og Hundested Bibliotek mødes mange læseklubber om deres læseoplevelser. Biblioteket faciliterer ved at skaffe bøger hjem til klubberne og lægger også gerne hus til. I samarbejde med Danmarks Radio og Litteratursiden.dk mødes folk vinteren igennem og diskuterer nogle af de nyeste danske romaner og er med til at uddele en stor litterær Romanpris. 

 

Også Torup Bogby er til dels et socialt projekt, fortæller Peter Plant. Der er mange frivillige tilknyttet Bogbyen ved Dyssekilde Station, og de gør meget ud af ”at hygge om de frivillige” og fx arrangere en fælles udflugt til Bogmessen i Bellacenteret.

 

Læs & lyt

 

Har du også fået lyst til at kaste dig over bøgernes verden – alene eller måske sammen med andre? Hold øje med de mange forfatterforedrag i kalenderen på Oplev Halsnæs.  Du kan også blive frivillig i Bogbyen i Torup og få det lokale bogliv til at blomstre.

God læselyst!

Kalenderen

I kalenderen her på siden kan du se alle de større begivenheder i Halsnæs. Oplev Halsnæs-kalenderen samler begivenheder fra mange forskellige arrangører. Har du spørgsmål eller søger du information om handicaptilgængelighed, bedes du kontakte arrangøren af den pågældende begivenhed direkte.

Se kalenderen her