Skip til hoved indholdet

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i mere end ti år arbejdet på at oprette en nationalpark i Nordsjælland, der skal sætte fokus på områdets unikke natur, kulturhistorie og smukke landskaber. I 2018 er nationalparken endelig ved at blive virkeliggjort - og den kommer til at udvikle sig i løbet af de næste år.

 

Nationalparken vil forbinde kystlandskaber, åbne landbrugsarealer, søer og skove og indeholder bl.a. smukke istidslandskaber og særlige naturtyper med fredede og sjældne plante- og dyrearter. I Halsnæs er det fx overdrevet ved Asserbo PlantageArresø, samt dele af Arrenæs og kyststrækningen mellem Frederiksværk og Hundested.

 

Parken vil som den eneste nationalpark i Danmark rumme tre slotte og derudover et hav af herregårde, klostre og andre kulturhistoriske seværdigheder med international attraktionsværdi. Hele Frederiksværk er med sin unikke industriarv inkluderet i Nationalpark Kongernes Nordsjælland og er på den vis med til at fortælle en anden historie om kongemagten - nemlig den om krigshistorien og industriens udvikling.

 

I december 2012 tilkendegav miljøministeren, at hun bakkede op om, at den lokale proces for Nationalpark Kongernes Nordsjælland blev genoptaget.

 

I august 2016 blev forligskredsen endeligt enige om at oprette Nationalparken Kongernes Nordsjælland.

 

I 2018 blev der nedsat et sekretariat for Nationalparken. Herefter skal der udarbejdes en nationalparkplan, som skal være færdig i 2020.

 

Læs mere om Halsnæs Kommunes rolle i projektet Kongernes Nordsjælland her.

Sidst ændret:

fredag, 15. juli, 2022 - 12:00