Skip til hoved indholdet

Melby Overdrev og Asserbo Plantage

Melby Overdrev og Asserbo Plantage

I Melby ligger Sjællands eneste store lynghede og lige ved siden af findes den skønne Asserbo Plantage.

 

Mellem Liseleje, Asserbo og Tisvildeleje findes den skønneste natur med flere sjældne perler. Fx kan du besøge Melby Overdrev, der faktisk er en hede og oven i købet Sjællands største lynghede. Her finder du plante- og dyreliv lig det, man finder på den jyske hede.

 

Melby Overdrev blev i 2018 udvalgt til Danmarks nye naturkanon. Over 1.670 forslag var blevet sendt til udvælgelse og 3 nordsjællandske destinationer, blev udvalgt sammen med 12 andre helt særlige naturområder. Vi mener jo allerede, at overdrevet er en af Nordsjællands absolutte perler, men det er dejligt med den nationale anerkendelse.

 

Juryens begrundelse var forankret i den store variation, der findes i overdrevet, som ligger op mod skov og klitlanskab, og som  gør det til et af Sjællands allerbedste steder at opleve naturen: 

 

"Melby Overdrev er Sjællands største hede, og er ganske enkelt et helt enestående artsrigt område, hvad angår planter og insekter. Blandt andet findes her mange af landets dagsommerfugle, som ellers er trængt, men her finder et levested; det gælder også adskillige sjældne og truede arter"

 

 

I Asserbo plantage giver de mange fyrretræer skygge og holder på sandet, der tidligere gjorde området plaget af sandflugt. I 1600- og 1700-tallet fik sandflugten befolkningen til at forlade landsbyerne i området, og Asserbo Slotsruin fik lov at forfalde. 

 

Fortsætter du gennem Asserbo Plantage mod Tisvildeleje gennem Tisvilde Hegn, kommer du igennem Troldeskoven, der ligger umiddelbart bag klitrækken ved kysten. Her skaber de gamle, krogede træer en helt særlig stemning - den sandede jord, duften af fyr og lyden af havet der slår ind bag klitterne er essensen af magisk barndoms-sommerstemning. Smør cyklen, pak madkurven, badetøjet og eventyrbogen og begiv dig afsted på eventyr.

Sidst ændret:

torsdag, 14. juli, 2022 - 13:55