Skip til hoved indholdet

Halsnæs rimer på mindfulness og wellness – her er rig mulighed for at fordybe sig, tænke store tanker eller bare nyde de små glæder. Her er smuk natur, stilhed og mørke. Stå af ræset og lad os guide dig til fred og ro.

 

Nyd naturen - kig op, ud og ned

Den smukke natur er et af Halsnæs’ helt store fortrin. Hvor end du befinder dig, er du altid tæt på vandet, smukke udsigtspunkter og sjælden natur. Og hvor finder man bedre indre ro, end når man er i naturen, hvad enten man kigger op på himlen, på udsigten, eller leder efter sjældne planter? 

Foretrækker du at nyde naturen alene, eller i stilfærdigt samvær med andre? Flere steder i kommunen er der opstillet ”Kig-op-bænke” der er designet særligt med det formål, at du skal holde en pause og kigge op på himlen alene.

 

Vil du hellere have et formål med din tur ud i naturen, så er der også gode muligheder for det. Du kan hjælpe med naturplejen i området omkring Arresø ved den årlige optælling af den sjældne røllike-gyvelkvælerplante, eller når Bakkestien skal slås med le. 

Du kan i dette område af Halsnæs også besøge nogle af de fugletårne, der findes i kommunen, hvorfra du kan holde øje med sjældne fugle. Et særligt fint åndehul er fugletårnet ved Nørremosen, hvis smukke udsigt over Arresø kan være et afbræk til ro og introspektion eller et perfekt sted at nyde en medbragt picnic. Skal du have helt konkrete resultater med hjem, så byder efteråret som regel på svampeture i lokalområdet og året rundt kan du fange lækre ørreder i farvandet omkring Halsnæs - læs vores guide til Lystfiskeri.

 

Vil du nyde det kolde gys i havet, der giver ro i sjælen og varme i kroppen bagefter? Så er Liseleje et godt bud. Her har lokale ildsjæle for nylig anskaffet en mobil sauna, så også frossenpinde kan få varmen bagefter. 

 

Sjælden stilhed og mørke

Det er få steder på Sjælland, hvor man kan opleve rigtigt bælgmørke, men ét af stederne er Arrenæs. Omkranset af Danmarks største sø, Arresø, ligger næsset langt fra lysende byer, og det er derfor et fantastisk sted at se på stjerner. Udover, at Arrenæs er mørkt, er det også et utroligt stille sted. Er du på jagt efter ro, så finder du ikke et bedre sted på disse kanter. Prøv de to afmærkede vandreruter og tjek ind i den smukt beliggende shelter på spidsen af næsset og nyd en nat i stilhed og mørke, med kun fuglene til at vække dig om morgenen. Er du heldig kan du høre eller se sjældne fuglearter som fx rørdrum, havørn og nattergal, eller møde næssets pelsede beboere, bæverne.

 

Find ro i bevægelse

Finder du bedst indre ro mens du bevæger dig? Så er du kommet til det rette sted. Her er utallige muligheder for at nyde naturen, mens du får rørt din krop i et roligt tempo. Halsnæs har et væld af yogainstruktører, der udbyder forskellige slags yoga – og om sommeren foregår det meste udendørs, fx ved Lynæs, Torup og Liseleje Strand. Har du mere lyst til at bevæge dig ud på egen hånd er det oplagt at benytte de mange vandrestier i kommunen, som går gennem fantastisk natur. Se en oversigt over stier her.

Der er ikke noget mere roligt end at glide igennem vandet i en kajak – og her er vi jo omgivet af vand på alle sider. Du kan leje en kajak og begive dig ud på vandet – det bedste sted at komme væk fra verdens trængsel og alarm.

Trænger du til at forkæle dig selv, selvom vejret er gråt og trist, så byder Svømmehallen i efterårs- og vintermånederne indenfor til Wellness-aftener, hvor du kan nyde rolig musik og belysning, mens du svømmer. Bagefter kan du få massage eller prøve forskellige terapiformer hos de deltagende behandlere. Læs mere her. 

 

Fordyb dig i kunsten

At fordybe sig i kunst kan lindre stress – det bruges fx i behandlingskonceptet Kultur på Recept, som de har mange års erfaring med i Sverige. Du behøver dog ikke gå til lægen for at få udskrevet en recept – du kan helt uden farlige bivirkninger gå ombord i kunstens gavnlige egenskaber i de mange gallerier og udstillingssteder i Halsnæs. Besøg for eksempel Ågalleriet, hvor Frederiksværk Kunstforening løbende kuraterer spændende udstillinger i de rolige rammer i Krudtværksområdet.

Vil du forene kunstoplevelsen med en fænomenal udsigt, så er Fyrgården det rette sted. Placeret ved siden af Knud Rasmussens Hus findes der næppe et smukkere sted, hvor du kan nyde kunsten, som kurateres af Hundested Kunstforening. Endelig så er Gjethusets monumentale rammer garant for en kunstoplevelse af format, hvor du kan fordybe dig i kunst af høj kvalitet.

 

Er der noget mere afslappende, end at få læst højt? Læn dig tilbage, luk øjnene, lev dig ind i historien og genfind fornemmelsen af højtlæsningens magi fra din barndom. Bibliotekerne tilbyder ind imellem ”lyttesaloner” hvor du kan få læst højt. Det kræver ingen forudsætninger, og der læses af korte tekster som fx noveller, så historierne afrundes hver gang. Hold øje med lyttesalonerne i bibliotekets kalender.

 

Spirituelle rum

Kirkerummet er skabt til at finde indre ro og fordybelse – og uanset om du er religiøs eller ej, er kirken et oplagt sted at samle tankerne og tænke over tilværelsens glæder og bekymringer. Samtidig er kirkerne historiske steder, der rummer fantastisk kunst og ofte ligger i naturskønne omgivelser. Halsnæs har mange smukke kirker, som alle sammen er et besøg værd.

Kirkerne i Ølsted, Torup og Kregme stammer fra den tidlige middelalder og ligger smukt og højt i landskabet. I flere af kirkerne ses velbevarede kalkmalerier fra 1200-tallet, og i Torup Kirke kan ses et enestående krucifiks fra 1320. De nyere kirker i området er ikke mindre interessante. Vinderød Kirke huser bl.a. de jordiske rester af Johan Frederik Classen, der anlagde Krudtværket og dermed skabte byen Frederiksværk i midten af 1700-tallet. Vinderød Kirkegård er desuden et smukt udstillingssted for en række skulpturer af lokale kunstnere og stenhuggere, hvilket giver en ekstra anledning til at besøge stedet.

 

Er du til mere alternative former for fordybelse, så byder kursuscenteret Den Gyldne Cirkel på klangmeditationer, lystjenester, spirituelle vandreture og healingsaftener, hvor du kan komme i kontakt med din indre ro. Der inviteres både til weekendkurser, længere uddannelser og til forskellige enkeltstående events – hold øje med hjemmesiden.

 

Der er med andre ord ingen grund til at finde dig i stress og jag. Kom til Halsnæs og find roen på din egen måde.

Kalenderen

I kalenderen her på siden kan du se alle de større begivenheder i Halsnæs. Oplev Halsnæs-kalenderen samler begivenheder fra mange forskellige arrangører. Har du spørgsmål eller søger du information om handicaptilgængelighed, bedes du kontakte arrangøren af den pågældende begivenhed direkte.

Se kalenderen her